Verrukkelijk Valkenburg; pure verwennerij

Op 23 september vindt de aftrap plaats van het nieuwe, exclusieve evenement; Verrukkelijk Valkenburg, een Culinaire Wellness Tour. Maar liefst 6 topkoks, waaronder Otto Nijenhuis van Château St. Gerlach, maken exclusieve gerechten op basis van streekproducten. In een dagvullende tocht waarbij meerdere extra wellness-elementen kunnen worden toegevoegd, staat de beleving centraal.

Vanuit de gemeente Valkenburg aan de Geul is het idee ontstaan om in de lijn van de Wellness-ontwikkelingen een nieuwe product-markt combinatie te ontwikkelen. De gasten kunnen culinair genieten van een meergangenmenu dat op verschillende locaties geserveerd wordt en waarbij gezond eten, verantwoord bewegen en het gebruik van topambachtelijke producten en bereidingswijzen belangrijke peilers zijn. Dit alles wordt in een onthaastende sfeer gebracht. De deels (eu)regionale producten beschikken over aantoonbare gezondheidscomponenten.

Buiten het verwennen van de smaakpapillen, is aan meer vormen van genieten gedacht. Zo is het o.a. mogelijk om bij Thermae 2000 te ‘floaten’ (een ontspannings-methode waarbij men gewichtloos op zeer zout water drijft), loopt de wandeling door het natuurgebied Ingendael en wordt er bij Château St. Gerlach een rondleiding door de St. Gerlachus kerk gegeven.

Wetenschappelijk verantwoord voedsel
Streekproducten kunnen zich verheugen in een toenemende belangstelling als het gaat om positieve effecten op de gezondheid. De producten die nu in de groentewinkels en supermarkten verkocht worden, zijn veelal het gevolg van veredeling op langere houdbaarheid en een voor bijna iedereen acceptabele, vlakkere smaak. Met het verdwijnen van de typische, wat sterkere smaken of afwijkende kleuren, zijn vaak ook de gehalten aan bio-actieve stoffen omlaag gegaan.
Voor de typische streekproducten uit het Tour-menu zal door onderzoeksinstituut Nutrim (Universiteit Maastricht) de wetenschappelijke onderbouwing voor positieve effecten op de gezondheid toegelicht worden. Door de Hogeschool Zuyd, Hotelschool Maastricht, wordt de historie en gastronomie van dit streekproduct in beeld gebracht.

Menu

Hubert Haenen:
In de oven gegaarde forel uit de Ardennen met gemengde salade en mierikswortelcrème

Landal:
Op de huid gebakken snoekbaarsfilet op een crème van pastinaak met een tempura van gerookte Maaspaling

Thermae 2OOO:
Gebraden houtduif met ravioli gemaakt van oerbiet en duivenpootje

Château St. Gerlach:
Gebraden Limburgse hertenrugfilet met gebakken bospaddestoelen en romige schorseneren gegaard met Livar spek

Tummers:
Lolly gemaakt van Val-Dieu kaas met bananenbrood en dressing van Loonse appelstroop

Voncken:
Kweeperen-symfonie uit eigen tuin

Optioneel zijn:
• Wandeling onder leiding van stadsgids
• Floaten bij Thermae 2000
• Huifkartocht
• Wijn-water-arrangement
• Koffie met friandises bij Voncken

Bij Château St. Gerlach:
• wijn/spijs-uitleg: dit duurt 15 minuten extra. Men krijgt 2 soorten wijn met uitleg welke wijn
het beste bij het gerecht past en waarom;
• bezichtiging van de St. Gerlachus kerk. Hier wordt uitleg gegeven over een van de
10 mooiste monumenten van Nederland met zijn originele fresco's

Reserveren: Via VVV Zuidlimburg www.vvvzuidlimburg.nl, tel 0900-9798.