Verrukkelijk Valkenburg; pure verwennerij
Op 23 september vindt de aftrap plaats van het nieuwe, exclusieve evenement;
Verrukkelijk Valkenburg, een Culinaire Wellness Tour. Maar liefst 6 topkoks,
waaronder Otto Nijenhuis van Château St. Gerlach, maken exclusieve
gerechten op basis van streekproducten. In een dagvullende tocht waarbij
meerdere extra wellness-elementen kunnen worden toegevoegd, staat de
beleving centraal.
Vanuit de gemeente Valkenburg aan de Geul is het idee ontstaan om in
de lijn van de Wellness-ontwikkelingen een nieuwe product-markt combinatie
te ontwikkelen. De gasten kunnen culinair genieten van een meergangenmenu
dat op verschillende locaties geserveerd wordt en waarbij gezond eten,
verantwoord bewegen en het gebruik van topambachtelijke producten en
bereidingswijzen belangrijke peilers zijn. Dit alles wordt in een onthaastende
sfeer gebracht. De deels (eu)regionale producten beschikken over aantoonbare
gezondheidscomponenten.
Buiten het verwennen van de smaakpapillen, is aan meer vormen van genieten
gedacht. Zo is het o.a. mogelijk om bij Thermae 2000 te ‘floaten’ (een
ontspannings-methode waarbij men gewichtloos op zeer zout water drijft),
loopt de wandeling door het natuurgebied Ingendael en wordt er bij Château
St. Gerlach een rondleiding door de St. Gerlachus kerk gegeven.
Wetenschappelijk verantwoord voedsel
Streekproducten kunnen zich verheugen in een toenemende belangstelling
als het gaat om positieve effecten op de gezondheid. De producten die
nu in de groentewinkels en supermarkten verkocht worden, zijn veelal
het gevolg van veredeling op langere houdbaarheid en een voor bijna
iedereen acceptabele, vlakkere smaak. Met het verdwijnen van de typische,
wat sterkere smaken of afwijkende kleuren, zijn vaak ook de gehalten
aan bio-actieve stoffen omlaag gegaan.
Voor de typische streekproducten uit het Tour-menu zal door onderzoeksinstituut
Nutrim (Universiteit Maastricht) de wetenschappelijke onderbouwing voor
positieve effecten op de gezondheid toegelicht worden. Door de Hogeschool
Zuyd, Hotelschool Maastricht, wordt de historie en gastronomie van dit
streekproduct in beeld gebracht.
Menu
Hubert Haenen:
In de oven gegaarde forel uit de Ardennen met gemengde salade en mierikswortelcrème
Landal:
Op de huid gebakken snoekbaarsfilet op een crème van pastinaak
met een tempura van gerookte Maaspaling
Thermae 2OOO:
Gebraden houtduif met ravioli gemaakt van oerbiet en duivenpootje
Château St. Gerlach:
Gebraden Limburgse hertenrugfilet met gebakken bospaddestoelen en romige
schorseneren gegaard met Livar spek
Tummers:
Lolly gemaakt van Val-Dieu kaas met bananenbrood en dressing van Loonse
appelstroop
Voncken:
Kweeperen-symfonie uit eigen tuin
Optioneel zijn:
•
Wandeling onder leiding van stadsgids
•
Floaten bij Thermae 2000
•
Huifkartocht
•
Wijn-water-arrangement
•
Koffie met friandises bij Voncken
Bij Château St. Gerlach:
•
wijn/spijs-uitleg:
dit duurt 15 minuten extra. Men krijgt 2 soorten wijn met uitleg welke
wijn
het beste bij het gerecht past en waarom;
•
bezichtiging van de St. Gerlachus kerk. Hier wordt uitleg gegeven over
een van de
10 mooiste monumenten van Nederland met zijn originele fresco's
Reserveren: Via VVV Zuidlimburg www.vvvzuidlimburg.nl, tel 0900-9798. |